Domeinen

Sociaal domein

Doel 2.1.2 Ondersteuning naar werk of school

We ondersteunen inwoners om weer naar school of aan het werk te gaan

Toelichting op realisatie doel

Het afgelopen jaar hebben de leerplichtambtenaren en doorstroomcoaches in de Doorstroompunt-regio IJssel-Vecht (DSP-regio IJ-V) zich ingezet voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren op school. Vanuit de DSP-regio IJ-V hebben we deze professionals extra ondersteund door te investeren in verschillende projecten, programma’s en initiatieven. Daarnaast hebben we meerdere bijeenkomsten georganiseerd die zijn gericht op ‘professionalisering’, ‘productontwikkeling’ en ‘informatievoorziening’. Ten slotte hebben we de verbinding met de Arbeidsmarktregio gemaakt en versterkt omdat we nog beter willen samenwerken in het voorkomen van ’voortijdig schoolverlaten’ onder jongeren. We werken hierbij nauw samen met het onderwijs. We zijn in 2024 gestart met de voorbereiding op de nieuwe Wet van school naar duurzaam werk en we gaan hiermee door in 2025.

We hebben ook in 2024 veel aandacht gehad voor het terugdringen van de gevolgen van de coronapandemie op de ontwikkeling van kinderen. Dat betekent concreet dat we hebben meebetaald aan activiteiten en programma’s die zijn gericht op de ondersteuning van kinderen in school, het stimuleren van gelijke kansen voor kinderen en op het versterken van de (mentale) weerbaarheid van kinderen. Dit hebben we gefinancierd met onder andere geld uit het budget van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO).
We hebben in 2024 de regionale samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt verder uitgebouwd. Daarnaast hebben we vanuit Hartstad weer campagne gevoerd voor Zwolle als Onderwijsstad en om aankomende studenten aan te moedigen om een vervolgstudie te volgen in Zwolle. Daarnaast hebben we verschillende initiatieven van studenten ondersteund die zijn gericht op ontmoeting en verbinding.

Toelichting realisatie activiteiten

Minder uitval bij overstapmomenten
We werken aan een betere aansluiting tussen verschillende opleidingen, ondersteunen jongeren en werken samen met hen aan perspectief in ontwikkeling. Wij doen dit door:

Het organiseren van netwerkenbijeenkomsten, coachingsessies, intervisie, trainingen, ondersteuning bij productontwikkeling, werkplekken en financiering.

  • De Doorstroompunt-regio IJssel-Vecht (DSP-regio IJ-V) heeft meerdere regionale bijeenkomsten georganiseerd op het gebied van:
    • professionalisering (waaronder trainingen Educatiemeter, ‘intercultureel communiceren’ en ‘motiverende gespreksvoering’)
    • productontwikkeling (kick-off evenement Mijn Overstap)
    • informatievoorziening (bijeenkomsten over de Wet van school naar duurzaam werk, ‘Actualiteitendag leerplichtambtenaren en doorstroomcoaches’).
  • De DSP-regio IJ-V heeft geïnvesteerd in de doorontwikkeling van de platforms ‘Mijn Overstap’ en ‘Paspoort voor Succes’. Deze platforms ondersteunen de koude en warme overdracht van jongeren vanuit voortgezet (speciaal) onderwijs (v(s)o) en praktijkonderwijs (pro) naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). In 2024 hebben ongeveer 9000 jongeren in 5 DSP-regio’s (waaronder DSP-regio IJ-V) gebruik gemaakt van deze platforms.

We betrekken partners bij nieuwe plannen. Zo betrekken we de arbeidsmarktregio bij het nieuwe programma over voortijdig schoolverlaten.

  • Sinds 2024 neemt de Arbeidsmarktregio deel aan de Stuurgroep vsv.
  • In 2025 is de Regiegroep vsv gestart. Deze groep coördineert de opzet en uitvoering van het regionale programma in het kader van de nieuwe Wet van school naar duurzaam werk. We betrekken hierbij ook het hoger beroepsonderwijs (hbo) en we bouwen deze samenwerking verder uit in 2025.

Inzet van interventies via het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). In 2024 hebben we vanuit het NPO 10 interventies bekostigd. Het gaat hierom al lopende en om nieuwe interventies op het gebied van:

  • ondersteuning in school (ondersteuningsteams 0-4 en VO, programma Samen voor een stevige basis)
  • het bevorderen van kansengelijkheid (programma ‘Alle Zwolse kinderen lezen’, extra aanbod van speel- en ontwikkelactiviteiten zoals vakantieprogramma ‘Expeditie Wijs’, Buitengeluk, bezoek aan museum De Fundatie)
  • preventie (programma’s ‘Think op School PO en VO’; ‘Moneyways’).

We zorgen voor een betere samenwerking tussen Leerplicht & Doorstroompunt (RMC) IJssel-Vecht en het Regionaal Mobiliteit en Actie Team (RMAT) van de arbeidsmarktregio.

  • De samenwerking tussen DSP-regio IJ-V en RMAT is in 2024 voortgezet. De ketensamenwerking met het SBB en het Leerwerkloket maakt hier ook deel van uit. We hebben deze samenwerkingen opgenomen als onderdeel van het regionale project Kansen voor vsv. De onderdelen van dit project worden in 2025 op passende manier geborgd in de reguliere werkwijze.

Met het onderwijs en Leerplicht & Doorstroompunt (RMC) IJssel-Vecht stimuleren we jongeren een startkwalificatie te behalen. Naast de reguliere dienstverlening vanuit de DSP-regio IJ-V hebben we in 2024 extra inzet gepleegd op:

  • ondersteuning van jongeren (in kwetsbare positie) in de overstap van speciaal- of praktijkonderwijs naar mbo. Doorstroompunt is daarmee onderdeel van het Netwerk aansluiting arbeidsmarkt;
  • het opzetten van een ‘onderwijs-zorg arrangement gericht op uitstroom naar arbeid’ (OZAA) op VSO Ambelt Wapenveld. Daarbij heeft de DSP-regio extra geïnvesteerd in Travers jongeren werk op de Ambelt.
  • extra inzet van het Opstapbudget. Dat is een budget dat doorstroomcoaches in kunnen zetten om jongeren (in kwetsbare positie) te ondersteunen en te begeleiden.
  • versterken van Deltion Jongerenteam door het toevoegen van een doorstroomcoach en het ambtelijk en bestuurlijk ondersteunen voor creëren van een breed bovenregionaal draagvlak.

Leerplicht & Doorstroompunt (RCM) IJssel-Vecht voert toekomstgesprekken op school voordat een jongere wordt uitgeschreven. Hiermee voorkomen we vroegtijdig schoolverlaten en jeugdwerkloosheid.

  • In de DSP-regio IJ-V hebben doorstroomcoaches ook in 2024 Toekomstgesprekken gevoerd met jongeren die dreigen uit te vallen op school. Ook hebben zij werkende jongeren benaderd en begeleid naar een opleiding, of leer-werktraject met als doel om een startkwalificatie te halen. Dit is in samenwerking met de Arbeidsmarktregio georganiseerd.

Leerplicht & Doorstroompunt (RMC) IJssel-Vecht benadert en begeleidt jongeren actief.

  • In de DSP-regio IJ-V benaderen we jongeren die uitvallen, of een verhoogd risico lopen op uitval tijdens hun schooltijd. Dit is onderdeel van onze reguliere dienstverlening.

Aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt

  • We moedigen het volgen van een mbo- of hbo-opleiding aan. Er is campagne gevoerd voor het volgen van mbo- of hbo opleiding in Zwolle. Onze onderwijsinstellingen hebben het wéér gerealiseerd om top-opleidingen te behouden en scoren bovengemiddeld goed in de keuzegids (de onafhankelijke studievergelijker). Zo zijn er meerder opleidingen en hogescholen die zichzelf in de top 3 hebben weten te plaatsen.
  • We faciliteren regionale samenwerking gericht op de lerarenopleidingen. In 2025 zijn de onderwijsregio's gevormd. De aanvraag voor regionale samenwerking, aansluitend op de Arbeidsmarktregio, is gehonoreerd door de Realisatie Eenheid (OC&W). Een onderwijsregio is een regionale samenwerking gericht op de onderwijs-arbeidsmarkt en het terugdringen van het lerarentekort.
  • Tijdens hun studie maken studenten alvast kennis met de praktijk. Gericht op techniek zijn er diverse samenwerkingen tussen onderwijs en bedrijfsleven in de Makersfabriek gerealiseerd. Hier maken studenten kennis met techniek en innovatieve toepassingen. Het ‘Makersfestival’ heeft extra dagen gekoppeld met betrekking tot het voortgezet onderwijs.
  • Gelijkwaardiger waarderen. Het Vliegende Paard heeft extra activiteiten georganiseerd waar mbo’ers en hbo’ers méér met elkaar in verbinding komen. Vanuit de werkgeversrol van onderwijs is in die sector de stagevergoeding gelijkgetrokken. Er zijn gesprekken met studenten gevoerd en er is een andere vorm gevonden met een gelijke start in de bruisweken voor volgend jaar (2025). Ook is de opdracht gegeven binnen onze eigen organisatie ‘dezelfde taal’ te spreken en te onderzoeken hoe wij als werkgever ook gelijkwaardiger kunnen waarderen als het gaat om stage en werkplekken voor mbo’ers. We spreken van beroepsonderwijs en benadrukken waarvoor je wordt opgeleid, vanuit de gedachte “Wat kun je worden”. Dit ook in aansluiting op het SER-advies vanuit de Provincie Overijssel “Geen transitie zonder vakmanschap”.

Minder jongeren thuis zonder opleiding of baan

  • We werken regionaal samen met partners aan het verbeteren van de verbinding tussen onderwijs, arbeidsmarkt en economie. In 2024 werkten we samen met onderwijsinstellingen om een impuls te geven aan praktijkleren, méér ruimte voor zij-instromers te realiseren in Zwolle en goede begeleiding bij stage, leerbanen en startbanen.

Uitstroom bijstand naar loondienst en ondernemerschap  

  • We voeren regie op inburgering en participatie voor statushouders.

December 2024  voerde team Inburgering, Participatie en Arbeid (IPA) regie op het inburgeringstraject van 728 statushouders die zijn ingestroomd onder de Wet Inburgering 2021. Er zijn nog 108 statushouders in de caseload uit de oude wet inburgering, de zogenaamde Ondertussengroep. Tevens zijn er stappen gezet om de samenwerking binnen de inburgeringsketen te versterken. In het kader hiervan is een werkconferentie asielzoekers, vluchtelingen en ontheemden georganiseerd, op 17 oktober, waaraan ongeveer 70 deelnemers hebben meegedaan.  

  • Vanaf 2024 verschijnt jaarlijks de Zwolse monitor statushouders.

In 2024 ontwikkelden we de monitor statushouders, maar publicatie werd uitgesteld door nieuwe ontwikkelingen in datagedreven werken. Samen met team IPA bouwde het team datagedreven werken een dashboard voor snellere, actuele rapportages. Informatie uit het dashboard wordt dagelijks vernieuwd en biedt daarmee een actuele weergave van de werkelijke stand van zaken met betrekking tot de regie op inburgering en participatie van statushouders. De monitor statushouders kan nu beter en actueler worden weergegeven en is in ontwikkeling.  

  • We geven subsidie aan Stichting Voor Elkaar Zwolle (SVEZ). Zij begeleiden nieuwkomers in Zwolle.    

Dit wordt beschreven bij doel 1.1.1.

Financieel overzicht doel

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2024, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2024 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Baten en lasten (bedragen x €1.000)

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

3.355

1.857

0

0

+ mutaties kredieten

0

0

0

0

+ begrotingswijzigingen

-170

50

0

25

Begroting t/m december

3.185

1.907

0

25

- Jaarrekening

3.616

2.455

146

25

Resultaat doel Ondersteuning naar werk of school

-431

548

-146

0

Saldo

-29

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

De activiteiten van doel 2.1.2 hebben per saldo € 29.000 meer gekost dan begroot. Dat komt door een negatief resultaat van € 431.000 op de lasten en een positief resultaat van €548.000 op de baten. Daar tegenover staat een hogere toevoeging aan de reserve van € 146.000. Dit wordt als volgt verklaard.

Onderwijs & arbeidsmarkt

  • Voor het budget aansluiting onderwijs & arbeidsmarkt zijn projecten gestart, maar nog niet afgerond en gedeclareerd in 2024. De (nog) niet bestede incidentele middelen van € 146.000 zijn gestort in de reserve NUTVW-sociaal.

Voortijdig schoolverlaten

  • Hogere lasten regionale aanpak Voortijdig schoolverlaten (VSV) van € 94.000, waar tegenover eveneens hogere baten staan van € 94.000 door een hogere verrekening met de rijksbijdrage VSV. De lasten worden volledig gedekt uit ontvangen Rijksmiddelen. Er zijn middelen op de balans geparkeerd die hiervoor kunnen worden aangewend.

Leerplicht en Doorstroompunt (RMC)

  • Hogere lasten RMC ten laste van de Rijksbijdrage van € 537.000, waar tegenover hogere baten staan van € 537.000 door een hogere verrekening met de rijksbijdrage RMC. De lasten worden volledig gedekt uit ontvangen Rijksmiddelen. Er zijn middelen op de balans geparkeerd die hiervoor kunnen worden aangewend.

Nieuwkomersonderwijs

  • Er is een bijdrage nieuwkomersonderwijs van €77.000 begroot op dit doel. De werkelijke bijdrage is geboekt op doel 1.1.3. waardoor er hier een nadeel ontstaat en op doel 1.1.3. een voordeel. Daarnaast zijn ook niet alle middelen voor nieuwkomersonderwijs aangewend. In 2025 wordt het restant aangewend.
Deze pagina is gebouwd op 06/24/2025 10:15:02 met de export van 06/24/2025 10:04:32